Kellot

 

Kelloista tietoutta - Kellot netistä

Timanttisilta löydät laajan valikoiman laatukelloja kaikkiin käyttötarkoituksiin ja hintaluokkiin myymälöistä ja verkkokaupasta. Timanttisten oma maahantuonti mahdollistaa sen, että myymälöistämme ja verkkokaupastamme löytyvät laatukellot edulliseen hintaan. Lisäksi myymälöistämme löytyvät ammattitaitoiset huoltopalvelut.

>> Verkkokaupan kellovalikoima

>> Eri tuotemerkkien esittelyt

 

OPAS RANNEKELLON OSTAJALLE

Laaja valikoima kelloja - Millainen tulisi valita?

Eri käyttötarkoituksiin käytetään erilaisia kelloja, niinpä kellon laatu ja ominaisuudet kannattaa valita sen mukaan mihin käyttötarkoitukseen kello tulee. Yhtä kelloa voi käyttää juhlavana koruna, toista statussymbolina ja kolmatta ajanottajana hikisissä ja kestävyyttä vaativissa sporttiharrastuksissa. Kellon merkitys asusteena on kasvanut. Kellon hinta muodostuu pääosin käytetyistä materiaaleista ja koneiston laadusta sekä ominaisuuksista.

 • Arki- ja työkello: kulutusta ja käyttöä kestävä, mikä tahansa edullisista kvartsikelloista aina perinteisiin mekaanisiin kelloihin.
 • Puku- eli juhlakello: on nimensä mukaisesti se parempi kello, jota ei muulloin käytetä, jotta se säilyisi edustavan näköisenä jokaisena käyttökertana. Nämä kellot eivät välttämättä ole vesisuojattuja.
 • Vapaa-ajan kellot: kestävät urheilukellot ja sykemittarit, joissa usein monia lisätoimintoja

 

Kellon rungon ja rannekkeen materiaalit

 • Ruostumaton teräs: yleisin käyttökellojen materiaa, sillä on erittäin kestävä, luja ja melko pitkäikäinen. Kerää hiljakseen hiusnaarmuja. Kiillotettu teräspinta voidaan helposti ja varsin edullisesti kiillottaa uudelleen, jolloin pienet naarmut häviävät.
 • Titaani: erittäin kestävä, kevyt ja yleensä allergisoimaton, sekä kevyempi kuin teräs. Sopii hyvin käyttökelloon. Väriltään pinnoittamaton titaani on terästä tummempaa. Naarmuuntuu helpommin kuin teräs, mutta hiusnaarmut sulautuvat hapetuttuaan ympäröivään pintaan erinomaisesti. Tuntuu lämpimämmältä ja vähemmän metalliselta ihoa vasten kuin teräs. Titaani ei ruostu eikä magnetoidu, joten se soveltuu niiltä osin vaativampiin olosuhteisiin kuin teräs. On kuitenkin muistettava, että magneettikenttä vaikuttaa kellon koneistoon, mikäli sitä ei ole erikseen suojattu, eikä pelkkä titaanikuori ole riittävä este magnetoitumisen johdosta tapahtuvalle vioittumiselle.
 • Jalometalli ja jalometallipinnoite: (platina, kulta, hopea, messinki) sopii parhaiten huolellisesti pidettyyn juhlakelloon, tai siistin toimistoasun kanssa käytettävään kelloon. Ovat kalliita, yleensä pehmeitä ja siksi arkikäytössä hankalia materiaaleja. Ohut pinnoite teräksen päällä ei lisää kovin paljon kellon hintaa eikä arvoa, joten on yleisin vaihtoehto kullanväristä kelloa haluttaessa. Kokojalometalliset rungot ja rannekkeet ovat useiden tuhansien eurojen hintaluokassa jo materiaalista johtuen, joten käyttökellon rooliin sellainen sopii huonosti. Jalometallipinnoite (kultaus tai vastaava) naarmuuntuu helposti jopa puhki, paljastaen alla olevan materiaalin. Useita vuosikymmeniä vanhoissa kelloissa pinnoitteet ovat uusia paksummat, mahdollistaen kellon ulkoasun siistimisen kiillottamalla jopa useampaan otteeseen.
 • Muovi (sekä luonnonkumi, kautsu, sekä muut kumien ja muovien yhdisteet): Kaikkein kestävin ja pitkäikäisin. Muovikuorisia kelloja on monen laatuisia. Parhaat muovit ovat erittäin käyttökelpoisia kaikissa olosuhteissa ja niitä käytetään erikoiskelloissa. Mutta halvimmat muovit kestävät erittäin huonosti kulutusta, liuottimia, kuumuutta jne. Materiaalina mm. urheilukelloissa, trendikelloissa ja lastenkelloissa.
 • Nahkaranneke: Mukavin, mutta lyhytikäisin. Hyvälaatuinen nahka on kestävämpää ja sietää jopa vettä, mutta senkin pilaa hiki, parfyymit ja saippua. Rannekkeen sisäpuoli on tärkein, sillä se joutuu suurimmalle koetukselle.
 • Tekstiili / keinokuitukangasranneke: Kestävä, mukava.

 

Kellon koneisto

 • Mekaaniset kellot. Mekaanisia kelloja löytyy kahta erilaista. Nuppivetoinen eli vedettävä kello jossa jousi viritetään täyteen kiertämällä nuppia. Automaatti jossa virittyminen tapahtuu liike-energian kautta. Mekaanisten kellojen käyntivara on n. 48 tuntia täydestä varauksesta. Nämä kellot ovat ekologisin vaihtoehto, sillä niissä ei ole elektroniikkaa. Parhaimmat kellot ovat niitä suunnittelevien kelloseppien taidonnäytteitä.
 • Kvartsikellot. Näitä akulla tai paristolla toimivia kelloja on niin viisari (=analogi) näyttöisistä digitaalinäyttöisiin kuin niitä yhdistävään anadigiin. Paristokäyttöiset kellot ovat kaikista tarkimpia ajan näyttäjiä niiden tarkkuuden ollessa yleisimmillään ±15 sekuntia kuukaudessa. Kaikista parhaiden koneistojen yltäessä ±5 - ±25 sekuntiin vuodessa. Pariston vaihtoväli 1-3 vuoden välein.
  Akkuun virtaa varaavia kelloja on kahdenlaisia: Liike-energiaa hyödyntäviä ja valoenergiaa hyödyntäviä.

 

Kellon lasi

 • Safiirilasi. Kallein. Kestävyydeltään ylivertainen. Safiirilasi naarmuuntuu teoriassa ainoastaan timantilla. (Täysin naarmuuntumatonta kellon kuorta ei ole olemassa).
 • Mineraalilasi. Yleisin. Naarmuja tulee käytön myötä, mutta ei kovin helposti. Kovan iskun seurauksena rikkoontuu helposti.
 • Akryylilasi. Edullisin. Naarmuuntuu helposti mutta ei rikkoonnu pehmeytensä ansiosta niin helposti kuin mineraalilasi. Pystyy muutaman kerran kiillottamaan pahimmista naarmuista.

 

Lisätoiminnot ja ominaisuudet

 • Kalenteri, joka näyttää päivämäärän.
 • Kronografit ovat kelloja, joissa on ajanottomahdollisuus. Kellotaulussa on yleensä omat osoittimet ja erilliset pienet taulut sekunneille, minuuteille ja tunneille. Ajanottoa ohjataan kuoreen lisätyillä erillisillä painimilla.
 • Ana-digillä tarkoitetaan kelloa, jossa on sekä osoitinnäyttö että digitaalinäyttö. Digitaalipuolen piirilevytekniikka mahdollistaa ominaisuuksien lisäämisen, mm. automaattinen kalenteri, herätys ajanotto, ajastimet, kompassi, korkeusmittari, GPS-paikannin, kamera, valaisin. Lisätoiminnoiltaan monimutkaisimpia laitteita ei välttämättä enää kutsutan kelloksi vaan rannetietokoneiksi.

   

Vesitiiviys

Kellon vesitiiviys riippuu sen kuoren ja tiivisteiden rakenteesta ja kunnosta. Vesitiiviys ei ole ikuinen ominaisuus, aikaa myöten tiivisteet voivat kuivua, kovettua ja samalla haurastua. Mikäli kellon vesitiiviys on käytön kannalta oleellisen tärkeää, tulee kellon vesitiiviys testauttaa kerran vuodessa ja pariston vaihdon yhteydessä pohjan kumitiiviste tulisi vaihtaa. Kellot jaetaan vesitiiviyden mukaan seuraavasti:

 • Ei vesisuojattu = kello tulee suojata myös roiskevedeltä, se ei saa kastua.
 • 30 M / WR = vesi-suojattu, roiskevesitiivis. Kello on suojattu roiskevedeltä, ei saa upottaa veteen, eikä käyttää uidessa.
 • 50 M / 5 ATM = rajoitetusti vesitiivis: Kelloa voidaan käyttää kosteissa olosuhteissa esim. suihkussa. Ei suositella käytettäväksi uidessa.
 • 100 M / 10 ATM = vesitiivis: soveltuu pintauintikäyttöön ja snorkkelisukellukseen, ei laitesukellukseen.
 • 200 M / 20 ATM = erikoisvesitiivis: soveltuu laitesukellukseen. Kelloa ei tule kuitenkaan käyttää syvyyksissä, joissa käytetään seoskaasuja kuten heliumia.
 • 300 M / 30 ATM = erikoisvesitiivis: soveltuu syväsukellukseen ja ammattimaiseen sukelluskäyttöön.
 • 500 M+

 

 

Muista kellon huolto 

Kellot vaativat säännöllisen huollon. Pitämällä kellostasi hyvää huolta varmistat että se pysyy hyvässä kunnossa ja näyttää ajan mahdollisimman pitkään. Kellon käyttöohjeessa kerrotaan yleisimmin kellolle soveltuva huolto aikaväli.